Contact Tel
0477 32 22 95

HOUTSKELET BOUW

SOORTEN SYSTEMEN

Bij houtskeletbouw denken we meteen aan de BOUW op een SKELET van HOUT: bij deze bouwmethode bestaat de "dragende structuur" van de woning uit een “skelet” of een geraamte van hout. Het zijn dunne, verticale houten stijlen, die - op vaste, regelmatige afstand - met mekaar verbonden worden, door houten dwarsprofielen.

Elk bouwelement speelt daarbij een specifieke rol in het geheel:

  • Verticale houten stijlen zijn dragend voor de volledige houten structuur
  • Multiplex bouwplaten, verlijmde houtspanen, houten stijlen, steekschoren, dwarsprofielen en alle aangewende materialen garanderen de stabiliteit van het houten skelet in zijn geheel
  • Isolatiemateriaal tussen de houten spijlen, met een voorzien dampscherm aan de binnenkant, verzekert de thermische isolatie van het gebouw
  • Waterdichtheid wordt bereikt door het windscherm aan de buitenkant van de dragende wand


VELE VOORDELEN

Houtskeletbouw geeft grotere flexibiliteit: wanden, deuren en ramen worden in een handomdraai toegevoegd, verwijderd of aangepast!

Elke aanpassing binnen de dragende structuur dient doordacht te gebeuren en bij grotere ramen dient men verstevigende onderdelen te gebruiken. Bij houtskeletbouw moet men altijd een voldoende groot oppervlak aan wanden behouden, om de stabiliteit van het skelet te kunnen blijven garanderen. 

Bij houtskeletbouw hebben de houten wanden een goed isolerend vermogen: net daardoor beantwoordt dergelijke woning aan alle meest optimale thermische vereisten. Een optimale thermische isolatie wordt bestendigd door een isolatiemiddel tussen de houten stijlen: zowel aan binnenkant als buitenkant kan isolatie worden toegevoegd om deze thermische prestaties verder te verbeteren. En de waterdichte afwerking van de buitenkant kan op diverse manieren: met baksteen, natuursteen, hout, … U kan kiezen uit een waaier aan mogelijkheden.

Houtskeletbouw kent een groot succes omwille van diverse redenen: 

  • zo goed als onbeperkte aanpasbaarheid en vrijheid van vormgeving
  • het gemak van de geprefabriceerde houten elementen
  • de kostenefficiënte systematisering van het houtskelet
  • beperkte vertragingen door weersomstandigheden
  • een snellere oplevering door kortere bouwtijd